Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Hari Singh Nalwa & Begum Bano

 

Tijdens de tijden van Sher-e-Panjab, reikte het Sikh koninkrijk (raaj) van Raja Ranjit Singh van Delhi tot Kabul. Raja Ranjit Singh’s voornaamste generaal was Sardar Hari Singh Nalwa, een sikh die devoot toegewijd aan de Goeroe was. Eens had Hari Singh Nalwa een kamp opgezet met zijn leger in Jamraud in Afghanistan. Een locale Moslimvrouw genaamd ‘Bano’ bekeek de sikhs terwijl ze het kamp opzetten. Ze vond Hari Singh Nalwa erg aantrekkelijk en knap en wenste dat ze een ongeoorloofde relatie met hem had. Op een dag kwam Bano om Hari Singh Nalwa te zien. Hij zat in zijn tent, toen de sikh bewakers hem vertelde dat er een locale vrouw was die hem wenste te zien. Niet wetende wie ze was en wat ze wilde gaf Hari Singh toestemming aan de vrouw om hem te ontmoeten.

Bano kwam naar binnen en zei: “Ik heb eerder gehoord van sikhs. Jullie zijn opvallende mensen. Ik heb jullie van een afstand bekeken. Ik ben niet getrouwd en heb geen kinderen, maar ik verlang naar een zoon die zoals u is.” Hari Singh begreep de motivatie en intentie van Bano niet en zei: “Mag Waheguru u zegenen met een zoon met de kwaliteiten van een Sikh.” Bano antwoordde geïrriteerd: “ik wil een zoon met u Sardar Ji”. Hari Singh Nalwa zei: “Oh zuster! Ik ben al getrouwd. Het spijt me dat ik niet met u kan trouwen of u kan geven wat u wil.” In Bano’s ogen welden tranen van teleurstelling op. Op het punt staand om te vertrekken zei ze: “Ik heb gehoord dat uw Goeroe Nanak groot was en dat niemand met lege handen zou vertrekken van Goeroe Nanak’s Huis, maar vandaag ben ik weggestuurd zonder dat mijn wens voor een zoon vervuld is.”

Hari Singh Nalwa, een waar voorbeeld van een sikh van de Goeroe antwoordde: “het is waar dat niemand met lege handen vertrekt uit Guru Nanak’s Huis. Ik kan u geen zoon geven, maar als u een zoon wilt zoals ik dan accepteer mij vanaf nu als uw zoon en dan accepteer ik u als mijn moeder.” Bano was geschokt door zijn openhartigheid, hoog moreel karakter en vertrouwen in de Goeroe.

Ze zei: “Ik had gehoord dat sikhs van de Goeroe grote eervolle mensen zijn, maar vandaag heb ik het met mijn eigen ogen gezien.“ Vanaf die dag sprak Hari Singh Nalwa haar aan met ‘Maa' (moeder) en zei noemde hem ‘Putar’ (zoon)

N aa na kso h aagan k aa kiaa ch ihan h ai a(n)dhar sach mu kh o ujal aa khasamai m aah i samaa e ||1||
Oh Nanak, wat is het karakter van de vrolijke zielsbruid? In haar is de waarheid, haar gezicht is helder en stralend en ze is geabsorbeerd in haar Heer en Meester ||1||
Goeroe Granth Sahib Ji, Ang 785
 
   
See Also :   Sardar Hari Singh Nalwa
              -  Maharaja (koning) Ranjit Singh
              -  Beroemd Sikhs
              -  Shaam Singh Ataariwala
 
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl