Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Een Sikh Tulband ('Dastaar')

 

 

Waarom draagt een Sikh een tulband?

Om te begrijpen waarom Sikhs een tulband dragen, wat sinds de tijd van de eerste Sikh guru- guru Nanak deel uitmaakt van het geloof, moet de geschiedenis en de leringen van Sikh Guru´s bestudeerd worden.

Een Sikh draagt een tulband, omdat het een vereiste is voor zijn of haar geloof en daarnaast ook een uiting is van liefde en gehoorzaamheid aan de wensen van de vinders van hun geloof. De Sikh geschiedenis vertelt ons dat het dragen van een tulband al sinds de geboorte van het Sikh geloof plaatsvindt als middel om het voor Sikh’s kesh- ongeknipt haar – te bedekken.

De tulband is een deel van de religieuze en etnische identiteit van Sikhs. Door zijn haar ongeknipt te behouden leeft een Sikh in eendracht met natuur. De tulband bedekt het ongeknipt haar is een brengt tot uiting dat een Sikh leeft volgens de wetten die door God zijn geschapen.

Door een tulband te dragen bindt een Sikh zich aan de verantwoordelijk om voor mensheid te zorgen. De acties van een tulband-dragende Sikh raken niet alleen hem. Door het dragen van een tulband vertegenwoordigt de Sikh de Guru en de gehele Sikh gemeenschap. Op deze manier vergroot de tulband de gebondenheid tegenover de gemeenschaap en helpt hem of haar in het worden van een meer gedisciplineerd, gehoorzaam en eerbaar persoon.

Praktisch gezegd is de tulband eigenlijk evenveel een deel van een Sikh als zijn lichaamsdelen.

 

De sikh code van de weg van de wijzen:
Het dragen van een tulband is voor een Sikh een vereiste voor het geloof, zoals deze omschreven staat in de Sikh Code van de weg van de wijzen (Sikh Reth Maryada.)

Met betrekking tot de tulband, geeft de sikh code van de weg van de wijzen aan:
“Voor een sikh, is er geen begrenzing of vereiste voor de kleding behalve dat hij een Kachhera moet dragen (een trassant soort ondergoed vastgebonden door een touw om de taille, heel vaak gedragen als ondergoed ) en een tulband.” (Sikh Reth Maryada, Section 4, Chapter X, Article XVI, Section t).


Lees de hele tekst over de sikh reht maryada op http:/www.sgpc.net/sikhism/sikhdharma-manual.html

 

"De tulband is een geschenk van onze guru’s aan ons. Het is hoe wij onszelf kronen als sikhs op de troon van hoger gewetendheid. Voor mannen en vrouwen gelijk, deze projectieve identiteit voert royaliteit, gratie, en uniekheid aan. Het is een signaal dat we in een beeld van oneindigheid leven en zijn opgedragen om iedereen te dienen”   - quote from Sikhnet.com

 

Een Sikh tulband (‘Dastaar’)

Formaat: Een tulband kan het beste altijd op maat gemaakt worden. Dan vormt de tulband zich vormt naar de contouren van het hoofd en is veel comfortabeler te dragen dan een ‘kant en klare’ tulband of een hoed.


Normaal gesproken is een tulband voor een volwassen Sikh 5 meters lang en een meter breed. Met deze lengte kan de tulband gemakkelijk 6 keer over het hoofd gebonden worden door draaiende bewegingen met de handen te maken. Beide kanten van de tulband moeten goed vastgemaakt worden zodat deze niet los hangen, zoals gebruikelijk is bij veel tulband dragende personen die geen Sikh zijn.
 

Kleur: Voor de afwisseling en smaak zijn er tulbanden in verschillende kleuren. Er zijn geen restricties; combiner het de kleur van je pak, shirt of stopdas. De kleuren zwart, blauw en wit zijn de meest favoriete kleuren.
 

Gewicht: In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is een tulband heel licht (enkel een paar ons) en zacht om te dragen. Maar de kussenachtige vertoning van de tulband wekt vaak de indruk dat hij zwaar en pijnlijk om te dragen is.
Uniform: Voor alle beroepen die een bepaald uniform verplicht stellen; zoals de conducteur of the taxichauffeur; de postbode of de politieagent is de tulband misschien wel de beste uniform voor het hoofd gezien het stevig zit en niet gemakkelijk wegwaait of eraf geslagen kan worden.
 

Praktische toepassing: Een tulband is hygienischer dan een oude hoed/pet die moeilijk schoon te maken zijn. Het is bekleed met fijne katoen die gebruikelijk elke week wordt gewassen.

Net als een vacuum, is de tulband het ideale hoofddeksel voor zowel de winter als de zomer. Zelfs als de vorst houdt de tulband het hoofd en de oren warm en comfortabel. Tijdens de zomer zorgt beschermt een tulband je tegen de warme zon. De tulband heeft dus veel meer pratische waarde dan de meeste mensen denken of zich ooit hebben kunnen voorstellen.

 
Veiligheid: Een tulband kan dienen als een veiligheidskussen. In het dagelijks leven kan een tulband je hoofd beschermen tegen een val bij het autorijden, fietsen of lopen. Zo kan de tulband zorgen voor extra bescherming op momenten dat we gezien ongelukken altijd onverwachts plaatsvinden.
Een tulband is een gepaste afdekking van het haar tijdens het werk in bijvoorbeeld een voedselfabriek, een operatiekamer, een keuken of een kantine.

Kosten: De ‘Sikh Tulband’ is eenvoudig en makkelijk in elkaar te zetten. In Engeland is de tulband voor ongeveer 3 pond te verkrijgen in verschillende Aziatische/Indiase winkels. Het omdoen van een Tulband is een natuurlijk proces dat zich van jongs af aan ontwikkelt.

Sport/nacht: De meeste Sikhs dragen ook nog een kleine witte ‘onder-tulband’. Deze ‘onder-tulband’ kan ook snachts aangelaten worden; wanneer de ‘gewone’ tulband wordt afgedaan. Tijdens het zwemmen of sporten wordt de tulband vervangen door een klein zakdoekje die de naam ‘Patka’ of handkerchief (bij kinderen) draagt. Deze ‘Patka’ wordt boven het hoofd vastgemaakt om het haar te bedekken
 

 

Wist je dat?

Meer dan 400.000 tulband dragende Sikhs tijdens de eerste en tweede wereldoorlog als soldaten van het Brits leger hebben gevochten in verschillende delen van Europa, inclusief Frankrijk, Belgie en het Verenigd Koninkrijk. In totaal zijn er 83.005 Sikhs overleden en 109.045 gewond geraakt tijdens de gevechten.

 

See Also  :   Turban Tying Videos
                  :  Het omdoen van een Distar (New)
                  :  De Kirpaan van de Sikhs
                  :  Sikh Turban
                  :  Het leven in harmonie met Goeroes leer

                  :  Artikel : Sikh Tulband

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

All rights reserved (c) www.sikhs.nl