Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Gurudwara bezoeken

 
In de gurudwara zijn er 3 significant plaatsen:
Diwan zaal : een grote zaal, waar de spirituele geschriften van Guru Granth Sahib zich overdag bevinden.
 
 


Sukhasan plaats
: de plaats waar de guru granth sahib tijdens de nacht rust (als sikh beschouw je de guru granth sahib als levend guru).
 

 
Langer zaal : de zaal waar iedereen gezamenlijk kan eten.

 

Voordat je in een Gurdwara betreedt gelden de volgende regels als teken van respect:
- Bezoekers moeten hun hoofd bedekken met een tulband of een chunni (sjaal);
- Bezoekers moeten hun schoenen uit doen en plaatsen en daarvoor bestemde rekken.

Bij het naderen van de Guru Granth Sahib (spirituele geschriften) waarderen de sikhs, non-sikhs, jonge en oude bezoekers de Guru Granth Sahib door middel van 'Matha Thekna'. Matha Thekna is een spirituele uiting door neer te buigen door je knieën, en dan de vloer aanraken met het voorhoofd.

In de menigte, vrouwen zitten voornamelijk aan één kant in de zaal en de mannen aan de andere kant van de zaal, maar dit is niet noodzakelijk. In principe kan men zitten waar men wenst in de menigte. Het is niet respectvol om met uitgestrekte benen naar de Guru Granth Sahib te zitten, daarom zit iedereen in kleermakers houding. Het is gebruikelijk dat iedereen op een parketvloer zit, dit heeft als symbool dat je, je nederigheid toont voor de Guru en de gelijkheid tussen de medemens.

Aan één kant van de zaal is de Manji Sahib (guru's plaats), Raggees (musicals) dragen Shabads (geschriften) voor en spelen harmonium en tabla (kleine drums). Tussen de shabads door stoppen de Raggees met voordragen en één van de Raggees werkt Guru's woorden uit. Soms kiezen ze ervoor om over een incident te zingen uit de Sikh historie en dan praten ze erover. Tot slot, de dienst eindigt met Ardas (formeel gebed) en Parshad ( warme, zoete eten/pudding, gemaakt van meel, boter, suiker en water) gediend voor het verspreiden.

 
See Also :  Gurudwaras In Nederland
             :  Gurduara :Een plek om te leren voor Sikhs
             : 10 dingen die iedereen zou moet weten van het Sikhisme

All rights reserved (c) www.sikhs.nl