Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Sikhs in India en rest van de wereld (1947 Ė heden)

 

In 1947 ontstond India. Hierop volgde een gewelddadige volksverhuizing van Moslims naar het huidige Pakistan en Sikhs en Hindoes naar het huidige India. Wederzijds was er veel bloedvergieten en de mensen lieten al hun bezittingen achter.

Ondanks hun grote inzet bij de onafhankelijkheid van India, speelde de Sikhs tegen beloftes in slechts een fractionele rol bij het opstellen van de constitutie van India in 1950 en werd de Sikh religie hierin niet onderkend. Later werden de verschillende staten van India gereorganiseerd op basis van taal. Bij het ontstaan van India en de reorganisatie van de staten verloor het oude Punjab, het vijfstromenland, Pakistan en een deel van Afghanistan, Jammu en Kashmir, een deel van Tibet en grondgebieden aan de nieuw gecreŽerde Indiase staten als Haryana, Rajasthan, Uttar Pardesh en Himachal Pardesh. Op dit moment ligt West-Punjab in Pakistan en Oost-Punjab in India. Meerderheid van de bewoners van de Indiase Punjab zijn Sikhs. Deze Punjab groeide uit tot de graanschuur van India en werd in de jaren zeventig de welvarendste staat van India. Vandaag de dag is Punjab nog altijd een van de welvarendste staten van India.

Door hun zeer goede krijgskunst kwaliteiten en oorlogsstrategieŽn hebben de Sikhs grote contributies geleverd ter verdediging van dit land als onderdeel van het Indiase leger. Zo vocht majoor generaal Madan Mohan Singh Bakshi tijdens de beide oorlogen tegen Pakistan (1965 en 1971). Voor zijn voorbeeldige dapperheid, vastberadenheid en leiderschap werd hij op 11 september 1965 onderscheiden met de Maha Vir Chakra (hoge Indiase militaire onderscheiding).

Vanaf de jaren zeventig begonnen de politieke onregelmatigheden tussen de Sikhs en de centrale overheid van India. Deze donkere periode voor, in het bijzonder, de Sikhs in Punjab zou tot begin jaren negentig duren. De aanleiding hiervoor was dat Punjab naar verhouding veel belasting betaalde maar in de ogen van veel Sikhs daar echter weinig voor terug zag. Daarnaast werd de Sikh religie, tot woede van vele Sikhs, in de Indiase grondwet niet erkend als een onafhankelijke religie. Deze onvrede zette een kleine groep Sikhs in de jaren zeventig aan tot radicalisering. Deze Sikh strijders eisten dat Punjab een onafhankelijke staat zou worden met de naam Khalistan.

Deze politieke kwestie leidde ertoe dat de spanning tussen de Sikhs en de Indiase overheid in de jaren zeventig en tachtig verder opliep. Premier Indira Gandhi gelastte daarop Operatie Blue Star met als doel het verzet van de Sikh strijders, die zich hadden verschuild in Harmandir Sahib, neer te slaan. De militaire Operatie Blue Star begon op 6 juni 1984 en duurt twee dagen. Het Indiase leger bestormde hierbij de Gouden Gurdwara, Harmandir Sahib, en hierbij kwamen naast de Sikh strijders vele pelgrims om. Schattingen over het aantal doden variŽren van enkelen tot tienduizend, waaronder veel vrouwen en kinderen. De dood van gewone burgers zette veel kwaad bloed bij gematigde Sikhs die zich tegen de regering keerden en zich vervolgens achter de Sikh strijders schaarden. Zij stelden mevrouw Indira Gandhi verantwoordelijk voor dit bloedbad. Vijf maanden later werd mevrouw Gandhi door haar Sikh lijfwachten geŽxecuteerd. In de daaropvolgende dagen vonden volgens de Sikhs, door de regering gesteunde, rellen plaats, waarbij de niet-Sikhs in het hele land, maar vooral in Delhi, hun woede op iedere Sikh die zij maar konden vinden, koelden. De meest afschuwelijkste gewelddadigheden en schendingen van mensenrechten deden zich voor, waarbij Sikhs levend op straat werden verbrand. Ruim
dertigduizend Sikhs komen om en vijfendertigduizend Sikhs vluchtten naar opvangkampen in en om de hoofdstad.De historische Gurdwara in Delhi werden aangevallen en vormden tevens door hun bouwwerken een toevluchtsoord voor de vele Sikhs. De Indiase regering hield zich opvallend stil gedurende deze vier bloedige dagen. In de daarop volgende decennia onderzochten diverse commissies de mogelijke betrokkenheid van politici, leger en politie bij het geweld tegen de Sikhs, maar zij konden geen harde bewijzen tegen de beschuldigde politieke leiders vinden. De Sikh weduwe spreken zich uit en zijn op zoek naar en eisen nog altijd gerechtigdheid. De Sikh strijders en jonge Sikhs werden tot begin jaren negentig voornamelijk in Punjab hardhandig aangepakt, waarbij velen verdwenen en werden vermoord onder de mom van de strijd tegen Sikh extremisten. Sinds eind jaren negentig is de rust in Punjab volledig teruggekeerd. Hoewel de Sikhs slechts ongeveer twee procent van de totale Indiase bevolking vormen, hebben ze in het verleden en heden in bijna alle facetten van het leven grote successen geboekt; zoals in strijdsmachten, landbouw, sport, industrie, onderwijs, geneeskunde en techniek. Zo is de huidige ministerpresident van India, Manmohan Singh, een Sikh. Dat geldt ook voor het hoogste leger officier van India. Dit alles hebben de Sikhs bereikt door eerlijk en hard te werken en door hun avontuurlijk en ondernemend karakter zijn zij in bijna alle landen van de wereld te vinden. Dit geldt voornamelijk voor landen als Groot- BrittanniŽ, Canada, de Verenigde Staten, ItaliŽ, Dubai, Singapore, MaleisiŽ, AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, Kenia en Zuid-Afrika.
 

     
 
See Also :   Goeroe Ji Beschermt Zijn Kinderen
               - De Sikh-separatistenbeweging en de Indiase staat: een terugblik
               - The Sikh separatist movement and the Indian state: A retrospect  ( english -external) 

 

 
     

 

Previous                                      History Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl