Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Wasde raho, Ujad Jao

Sat sangati kaisee jaaneeyai.Jithai eko naam vakhaaneeyai   
- Guru Granth Sahib ji, Ang 72
 
 

Tijdens een van zijn Udasis (tochten) bezocht Goeroe Nanak samen met Bhai Mardana  een dorp waar de mensen erg gemeen waren en geen aandacht schonken aan spirituele waarden of eerlijkheid in hun leven.

Toen Goeroe Nanak uit dit dorp vertrok na zijn verblijf van een paar dagen stak hij zijn hand op, en riep ”Wasde raho” (Verblijf hier). Dit wordt normaliter gezien als een zegen.
De volgende dag kwamen Goeroe Nanak en Bhai Mardana aan in een ander dorp. Hier in dit dorp waren de inwoners erg vriendelijk, eerlijk en spiritueel ingesteld in tegenstelling tot het vorige dorp. De mensen hier eerden Goeroe Nanak en toonden veel respect voor hem.

De Goeroe verbleef er een paar zeer comfortabele dagen en nam toen afscheid van het dorp.
Opnieuw stak Goeroe Nanak bij zijn vertrek zijn hand op en riep dit keer: ”Ujad Jao” (Mogen jullie je verplaatsen). Dit wordt normaliter gezien als een vloek.

Bhai Mardana was erg verbaasd toen hij dit hoorde. Hij vroeg aan de Goeroe waarom hij dit deed. Bhai mardana zei: “bij het eerste dorp zijn we respectloos behandeld en u zei 'Wasde Raho' en nu in dit dorp waar we met zoveel respect zijn behandel zegt u 'Ujar Jao'. Dat moet toch omgekeerd zijn?”.

Goeroe ji antwoordde; "Het is heel eenvoudig":
Deze mensen zijn goede mensen met uitstekende waarden, als zij het dorp verlaten en naar verschillende delen van de wereld gaan, waar ze ook zullen gaan, zij zullen deze positieve eigenschappen onder de lokale populatie verspreiden. Meer mensen zullen hierdoor worden beďnvloed om een goed en ethisch leven te leiden (door een goede omgeving te vinden, verander je zelf ook positief).

Dit zal de wereld ten goede veranderen.

Terwijl de mensen van het eerste dorp negatieve waardes hadden en daarom is het beter dat zij daar blijven leven, want dat zijn niet de juiste waarden die verspreid moeten worden. Zij zullen hun negatieve manier van denken zo in hun eigen dorp houden.

“Sat sangati kaisee jaaneeyai.Jithai eko naam vakhaaneeyai”  (Guru Granth Sahib ji, Ang 72)
Hoe is de samenleving van heiligen te herkennen? Daar,word alleen Gods naam gezongen.

 

See Also:    Goeroe Nanak Dev
              -  Guru Nanak's boodschap
              -  Guru Nanak's JAPJI
 
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl