Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Goeroe Angad Dev Ji en de Tapa

 

 

Goeroe Angad Dev ji leefde in Khadur Sahub in Punjab, India. Er woonde een yogi genaamd Shiv Nath in hetzelfde dorp. Yogi’s waren heiligen die niet trouwden. Zij hadden veel invloed op de mensen. Shiv Nath was erg trots en werd jaloers op de roem van de Goeroe. Hij begon plannen te smeden om van de Goeroe af te komen, op een eerlijke of vuile manier. Hij stond op de uitkijk voor een kans om de Goeroe zich klein te laten voelen.

Er was eens een periode dat het heel lang niet regende. Het gevaar van uitdroging lag op de loer. De mensen maakten zich zorgen en gingen naar de yogi om hem te vragen er iets aan te doen. De yogi antwoordde kwaad: “hoe kunnen jullie regen verwachten, als jullie opkijken naar een getrouwd man als jullie Goeroe? Stuur hem het dorp uit en jullie zullen zeker weer regen krijgen.”

De mensen werden meegesleept door deze woorden en gingen naar de Goeroe. Ze vroegen hem: “O Goeroe, de gewassen sterven door het gebrek aan regen. Als u zo vriendelijk zou willen zijn om dit dorp te verlaten, kan de yogi ons redden door ons regen te brengen.” “Lieve vrienden”, antwoordde de Goeroe, “regen en zonneschijn zijn natuurlijk. Ze liggen in de handen van God. Toch vind ik het geen probleem het dorp te verlaten, als dat u goed doet.” De dag erna verliet de Goeroe het dorp. De mensen gingen nog eens naar de yogi om voor regen te vragen. Maar de yogi kon niets tegen de wil van de natuur in doen, dus het regende niet. De mensen wachtten een paar dagen en werden toen erg kwaad en realiseerden hun fout. Ze sleepten de yogi uit zijn hut, het veld in. Het gebeurde dat het begon te regenen in ieder veld waar ze de yogi in sleepten. Ze bleven hem rondslepen totdat hij spijt kreeg en toegaf dat hij gelogen had over de Goeroe.

Het speet de dorpelingen vreselijk dat ze de Goeroe weggestuurd hadden. Ze realiseerden zich hun fout. Ze gingen naar hem toe en smeekten om zijn genade. Ze brachten hem terug naar het dorp met veel respect. De Goeroe zei tegen de mensen dat ze vertrouwen in de Wil van God moesten hebben. Toen startte hij een gezamenlijke keuken in het dorp, met de hulp van zijn volgelingen. Deze stond bekend als de ‘Guur Ka Langar’ (de Goeroes keuken). Iedereen kon op elk moment langskomen en een gratis maaltijd nuttigen in de Langar. Mannen, vrouwen en kinderen uit alle kasten, religies, kleuren en rassen zaten samen en aten samen. Veel mensen waren dankbaar en boden gratis hun hulp aan in de Langar en woonden de sangat geregeld bij.

“Waarom zouden we hem blind noemen, die blind is door de Wil van God? Nanak, het is hij die God’s Wil niet begrijpt, die blind genoemd zou moeten worden.” -       Goeroe Angad

     
See Also :   Goeroe Angad Dev Ji
              -  Guru Amardas Sahib - Gelijke status voor vrouwen
 
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl