Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Bhai Pheru Jee - Goede Masand

 
 

De masands (lokale gemeenschapsleiders) die door de derde Goeroe, Goeroe Amardas jee, aangesteld werden, waren zeer Gursikhs (vrome sikhs) met hoge spiritule waarden, maar tegen de tijd dat Goeroe Gobind Singh ji Goeroeschap van Goeroe Tegh Bahadur Sahib overnam, waren de masands zeer slecht en ontaard.

De masands die werden benoemd om het sikh geloof te prediken, giften (daswand) te verzamelen en sociale, politieke en godsdienstige leiding aan de Sikhs te geven die in een ver land leefden, vergaten hun plichten totaal en begonnen geld van mensen af te persen, en sommige deden heel slechte dingen.

Toen Goeroe Gobind Singh ji al dit hoorde werd hij zeer verstoord. Hij gaf opdracht aan zijn Khalsa om de masands aan hem voor te leiden. Hij gaf opdracht aan zijn Singhs om hen bij hem te brengen door hun baarden vast te houden. De Singhs hoorden dit en gaven er aan gevolg  door masands te ontvoeren en aan te slepen en om ze voor Goeroe Sahib te laten verschijnen.

In die dagen was de masand van Lahore Bhai Pheru ji die behalve dat hij masand was ook een Gursikh van hoog geestelijk niveau was. Toen de Singhs kwamen om hem mee te nemen durvden ze niet de hand te slaan aan de baard van een dergelijke grote Gursikh. Bhai Pheru ji smeekte hen om hem met zijn baard vast te houden, maar de Singhs konden dit niet.  Dus hield Bhai Sahib ji zelf zijn baard vast in kwam zo het hof (de darbar) van de koning der koningen Goeroe Gobind Singh ji binnen.

Toen Goeroe Gobind Singh ji de komst van Bhai Pheru zag, kreeg hij ' bairaag '. Hij stond van zijn Singhaasan (troon) op en omhelste Bhai Pheru jee en zei dat de orde van het houden van masands door baard niet voor Gursikhs als u was. Such is de nederigheid van Gursikhs. Bhai Pheru jee nam amrit (doop) en kreeg zelfs nog meer eerbied na het verschijnen in de Guru darbar.

De moraal: Gursikhs houdt nederigheid en toont nooit ooit trots in darbar van Guru. Wat het zijn (aukaat) van een mens is. Als Guru het gezicht van genade van een individu weghaalt, een persoon wordt stof in paar seconden

"Kabeer, liet zich een kiezelsteen op de weg zijn; verlaat uw egoÔsme.
Een dergelijke bescheiden slaaf zal God ontmoeten. Kabeer, welk goed het zou zijn, Kabeer, welke goede het zal zijn, om een kiezelsteen te zijn? Het zou slechts de reiziger op de weg kwetsen. Uw slaaf, O God, is alsof het stof van de aarde. Kabeer, wat dan, indien een stof zou kunnen worden? Het wordt opgeblazen door de wind, en stokken aan het lichaam. De bescheiden bediende van God zou als water moeten zijn, dat alles schoonmaakt.  Kabeer, wat toen, als men water kon worden? Het wordt koude, dan heet. De bescheiden dienaar van God zou net zoals de God moeten zijn"
- Goeroe Granth Sahib
   
See Also :   Bhagat Kabeer Ji
                 Beroemd Sikhs
 
 
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl