Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Guru Nanak en Bhai Mola

 

 

Op en dag zei Goeroe Nanak tegen zijn trouwe dienaar, tevens jeugdvriend Bhai Bala; "Er is een goede vriend van mij die ik al lang niet heb gezien, ik heb vandaag zin om hem op te zoeken.” Bhai Bala zei daarop; "Wat u hart begeert Goeroe ji". Dus vertrokken Goeroe Nanak en Bhai Bala met zijn tweeën naar de dorp van Bhai Mola.

Eenmaal aangekomen in de dorp van Bhai Mola zien ze het huis van Bhai Mola, vanuit de verte zien Goeroe Nanak en Bhai Bala dat de deur van het huis open een kiertje staat. De vrouw van Bhai Mola ziet Goeroe Nanak en Bhai Bala al van verre aankomen. Nadat ze Goeroe Nanak en Bhai Bhala gezien heeft rent de vrouw naar haar man Bhai Mola en zegt; "Swami (Echtgenoot), Goeroe Nanak komt eraan gekleed in normale fakir kleding, vroeger kwam hij altijd op een paard of een prachtige koets, maar vandaag is hij lopend en in normale fakir kleding. Ik denk dat Goeroe Nanak is gekomen om u iets te vragen. Dan nemen ze u altijd ook mee en dan komt u de daaropvolgende dagen niet thuis. Als u zich achter in het huis verstopt dan zal ik tegen Goeroe Nanak zeggen dat mijn man niet thuis is. Bhai Mola die naar zijn vrouw luisterde, verstopt zich in de achterste kamer van het huis. Ondertussen staan Goeroe Nanak en Bhai Bala bij Bhai Mola voor de deur en kloppen op de deur. Waarop de vrouw naar hen roept; "Mijn man is niet thuis". Hierop roept Goeroe Nanak; "Mola, open de deur" De vrouw zegt opnieuw; "Mijn man is niet thuis."

Goeroe Nanak roept dan; "Mijn vriend, open de deur, Ik ben niet gekomen om iets van je te vragen, Ik ben gekomen om ons vriendschap en mijn liefde voor jou.” (Goeroe Nanak wist natuurlijk dat Bhai Mola wel thuis was, omdat Goeroe Nanak de Goddelijke Meester zelf is)

Teleurgesteld zegt Goeroe Nanak; "Het is goed dat je nu niet bent gekomen, met zoveel liefde ben ik je komen opzoeken en je zit zelf verstopt in je huis". De vrouw raakt geïrriteerd en zegt; "Hoe vaak heb ik u al gezegd dat mijn man niet thuis is". Goeroe Nanak zegt; "'t is al goed, als u zegt dat uw man niet thuis, dan is hij er ook echt niet meer".

Na dit gezegd te hebben zegt Goeroe Nanak tegen Bhai Bala; "Bala, kom we gaan, zo is de vriendschap van Kalyug (laatste en slechtste tijdperk)”. Goeroe Nanak en Bhai Bala gingen onder de schaduw van een boom zitten. Ondertussen is er in de kamer waar Bhai Mola zat verstopt een slang tevoorschijn gekomen en heeft Bhai Mola gebeten. Kreunend van de pijn valt hij op de grond bij zijn vrouw. En zegt tegen zijn vrouw; "Domkop, een vriend als God is mij komen opzoeken en je hebt tegen hem gelogen. Door jouw fouten moet ik nu boeten, een slang heeft mij gebeten”. Bhai Mola begon te kreunen en huilen van de pijn. Door dit gehuil horen de buren dat er wat aan de hand is en komen vlug aanrennen. De buren pakken Bhai Mola op en leggen hem op een manji (een verplaatsbare bed) en brengen hem naar Goeroe Nanak die nog niet weg was gegaan en onder de boom zat. Iedereen begint Goeroe Nanak ji te smeken om te vergeven wat er gebeurd is. Goeroe Nanak's reactie hierop is; "Mola zijn tijd zit erop, zijn tijd op de wereld is ten einde gekomen". Goeroe Nanak legd zijn hand op de hoofd van Bhai Mola en zegt dat zijn fouten en slechte daden zullen worden vergeven en dat hij niet meer telkens hoef terug te keren op de wereld. Zijn proces van komen en gaan zal ik zelf afhandelen. Tegen de vrouw van Bhai Mola zegt Goeroe Nanak dat ze in plaats van liegen beter "Satnaam Waheguru" kan reciteren en dat dan ook haar slechte daden zullen worden vergeven.

maer ae prabh saradhhaa bhagath man bhaavai jan k ee paij savaarae ||1||
Faith and devotion are pleasing to my God's Mind; He saves the honor of His humble servants. ||1 |
Geloof en toewijding zijn een lust voor mijn Gods Gemoed; Hij red de eer van Zijn nederige dienaren. ||1||
- Guru Granth Sahib ji Ang 982

 

See Also :   Goeroe Nanak Dev
              -  Guru Nanak's boodschap
              -  Guru Nanak's JAPJI
 
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl