Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Chabiyan da Morcha

 

 

Baba Khaak Singh ji

 
   

Voor het ontstaan van SGPC, de Darbar Sahib – Harmandar Sahib, werd Amritsar geleid door de Mahants. Toen de Mahants werden gedwongen om Harmandar Sahib te verlaten, werden de sleutels aan de Britse koloniale heersers overhandigd. Op 7 november 1921 werden de sleutels van Darbar Sahib’s ‘Tosha Khana’ (schatkist) in beslag genomen door de afgevaardigde van de commissaris. De slag om de sleutels terug te krijgen staat bekend als ‘Chabiyan Da Morcha’. Deze slag leidde ertoe dat de sleutels op 19 janurai 1922 werden herwonnen. De sleutels werden teruggegeven aan Baba Kharak Singh, voorzitter van SGPC, Diwan van de Akal Takht, Amritsar.

In de loop van oktober 1920 kregen Sikhs de leiding. Sunder Singh Ramgarhia, lid van de Gurudwara Parbandhak bestuur, was door de Britten gekozen als gezagvoerder bij de zaken van Darbar Sahib. Hij was al in het bezit van alle sleutels (53), inclusief de sleutel van de Tosha Khana (schatkist). De Sikhs vonden dat hoe dan ook de officiële controle nog steeds, hoewel indirect via Sunder Singh, bij de Britse regering lag.

De Shiromani Gurudwara comité besloot op 20 oktober 1921 dat Sunder Singh Ramgarhia, de sleutels aan de voorzitter van de comité moest geven. Maar de afgevaardigde van de commissaris Amritsar interfereerde tussen beiden om de overdracht van de sleutels te verhinderen. Hierop overviel Amar Nath, assistent van de commissaris, samen met de politie op 7 november 1921, het huis van Sunder Singh Ramgarhia om de sleutels te bemachtigen. Deze actie van de regering was onrechtvaardig en de Sikhs besloten om hierop actie te ondernemen.

De Sikhs hielden een vergadering, geleid door vooraanstaande Sikh leiders als Baba Kharak Singh, om de volgende acties te plannen. Maar de regering bleef de overdracht van de sleutels hardnekkig weigeren. Op 26 november 1921 kwamen de Sikhs bijeen op Anjala, om over deze kwestie een bijeenkomst  te houden. Hier werden twee vooraanstaande Sikh leiders gearresteerd.

De 50 leden van de Shiromani Gurudwara comité op Akal Takht besloten om naar Anjala te gaan en al daar een Divan (religieuze gemeenschap) te houden. Nadat deze bijeenkomst illegaal was verklaard,  arresteerde de regering vooraanstaande Sikhs als Baba Kharak Singh, Mehtab Singh en Sunder Singh Lyalpuri.

Tijdens de rechtsvervolging van die zaak in de rechtbank van Mr. Conor, maakte Baba Kharak Singh onbevreesde uitspraken tegen de Britse regering. Om een uitspraak te citeren: ‘aangezien de regering een partij is in deze rechtsvervolging en de rechter ook in hun dienst staat, weiger Ik om ook maar één enkele uitspraak te doen. Mijn positie als voorzitter van de Sikh Panth is gelijk aan de positie van de president van de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland.’(Geciteerd door Mohinder Singh, ‘The Akali Struggle’, blz 50-51).

Alle Sikhs werden opgeroepen door de Shiromani comité om de officiële acties te veroordelen en 4 december uit te roepen als protest dag. De regering begon de protesterende Sikhs en hun vooraanstaande leiders neer te slaan en te arresteren. Al gauw besefte de regering dat dit wel eens nadelige effecten kon hebben voor de boerenstand en de Sikh soldaten en zodanig tot grote problemen kan leiden.

Uiteindelijk gaf de regering zich gewonnen en stuurde een officier om de sleutels, respectvol ingewikkeld in een rood satijnen doek, terug te geven aan de Sikhs.

Op 19 janurai 1922, werden de sleutels in een Divan op Akal Takht, respectvol overhandigd aan Baba Kharak Singh, voorzitter van de Shiromani Parbandhak comité. Dit was een groot succes en een grote overwinning voor de Sikh gemeenschap.

De overwinning werd door het hele land gevierd. Mahatma Gandhi stuurde een telegram naar de comité: ‘de eerste beslissende slag voor de vrijheid van India is gewonnen.’

Vertaald door : Meenakshi ji  .

 Source: www.GurmatStudy.com

 
See Also :  Geschiedenis van het Sikhisme
             -  Saka Nankana Sahib
             -  Listen/Download Kirtan
             -  Saka Panja Sahib 
 
 

All rights reserved (c) www.sikhs.nl