Sikhs In nederland

     sikhs.nl                                                                                                                                                                                                                      home | contact us | site map  

Luistert allen naar de eeuwige waarheid; degene die lief heeft zal God verkrijgen. -Guru Gobind Singh  

Budhu da Aawa: Lahore

Iedereen is in Uw ban, O hooghartige, ondoorgrondelijke God
U bent in de ban van Uw dierbaren; U bent de kracht van Uw dierbaren. ||10||
(Goeroe Granth Sahib Ji, Ang 962)
 
 

Budhu Shah was een grote zakenman en woonde in Lahore. Zijn werk bestond uit het verkopen van bakstenen die zijn werknemers voor hem maakten en bakten in zijn bakovens.

Eens, toen Budhu Shah een grote bestelling had gekregen voor zijn bakstenen ging hij naar Goeroe Arjun Dev ji en vroeg om de zege van Goeroe ji zodat alle bakstenen in zijn nieuwe bakovens goed zouden worden gebakken.

Goeroe ji zei: ‘laat de sangat bidden tot het onsterfelijke wezen (Akal Purakh, God) voor het succesvol bakken van de bakstenen.’ Na het gebed was er ‘langer’ (ook wel ‘vrije keuken’ genoemd). Bhai Lakhu (ook wel bekend als Bhai Kamliya) was te laat voor de ‘langer’ en het eten was op.

Budhu Shah die op dat moment in de deuropening stond, zag de gescheurde kleren van Bhai Lakkhu en beval hem weg te gaan, omdat hij te laat was voor de ‘langer’ en nu geen eten meer zou krijgen. Bhai Lakhu bleef achter de gesloten deur staan en smeekte om ten minste even Goeroe ji te mogen zien. Echter, Budhu liet de sikh niet binnen.

Buiten kon men Bhai Lakhu te horen zeggen: "Ik heb honger en moeten wat eten. Voed mij, of anders blijven uw bakstenen ongebakken."

Later toen Buddhu Shah zijn stenen controleerde, waren ze slechts half gebakken. Hij was heel boos, want hij had gedaan zoals Goeroe ji hem had opgedragen. Hij had de gemeenschap (sangat) gevoed, maar Goeroe ji had er niet voor gezorgd dat zijn bakstenen waren gebakken. Hij ging naar Goeroe Arjan Dev Ji om zijn woede te uiten.

"Weet je zeker dat niemand met honger wegging?" Vroeg Goeroe ji. "Iedereen werd gevoed tot ze vol waren, behalve een bedelaar die kwam te laat," antwoordde Buddhu Shah. "Een bedelaar?" Vroeg Goeroe Arjan Dev ji. "Ja, iemand bekend onder de naam van Bhai Kamaliya."
Goeroe Arjan Dev ji antwoordde: "In overeenstemming met de woorden van Bhai Kamaliya, bleven de stenen van uw oven ongebakken omdat je weigerde een hongerige man te voeden. Echter, de gebeden van een toegewijde Sikh kunnen niet in de wind worden geslagen. “ik kan niet veranderen wat een religieuze sikh (bhagat) zegt.”

Maar als Budhu Shah spijt had en vergiffenis zou vragen aan Bhai Lakhu, dan kon Goeroe ji hem verzekeren dat zijn half gebakken bakstenen voor de prijs van goed gebakken bakstenen verkocht zouden worden.

Iedereen is in Uw ban, O hooghartige, ondoorgrondelijke God
U bent in de ban van Uw dierbaren; U bent de kracht van Uw dierbaren. ||10||(Goeroe Granth Sahib Ji, Ang 962)

 

En zo gebeurde het, in dat jaar stegen de prijzen van bakstenen zodanig, dat alle bakstenen van Budhu Shah voor een goede prijs werden verkocht.

De Gurudwara Bhai Budhu Da Awa is gelegen in Pakistan, Lahore district, aan de weg van Lahore naar Amritsar (Grand Trunk road) tegenover de technische universiteit
 
   
See Also :   Bhagat Namdev ji in de temple
              -  Bhai Gopal ji: Ekas Siyon Chit Laai
 
 
     

Previous

Main Index

Next

All rights reserved (c) www.sikhs.nl